// //]]>
Δευτέρα 06 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών
Τι προβλέπεται μέσα από τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

18 Δεκ 2017 - 08:49

Picture 0 for Πώς θα γίνει ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών

ΤουΓιώργου Λαμπίρη

 

Προετοιμασία σε ό,τι αφορά στην επικείμενη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, πραγματοποιείται από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς με σχετική τροπολογία που εξέδωσε, καθορίζεται η συγκρότηση ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα εισηγούνται στον υπουργό Οικονομικών της τιμές εκκίνησης καθώς και τους συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων.

 

Πιο συγκεκριμένα, και όπως ορίζεται στη συγκεκριμένη τροπολογία, θα συστήνεται επταμελής πρωτοβάθμια επιτροπή, ενώ καθήκοντα ειδικού εισηγητή θα αναλαμβάνει ένα από τα μέλη της επιτροπής, που θα πρέπει να είναι ειδικός εκτιμητής του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών του υπουργείου.

 

Με τη συνδρομή και άλλων φορέων όταν κρίνεται απαραίτητο

 

Σημειώνεται ότι οι επιτροπές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών ή προσώπων, με εμπειρία και γνώσεις πολεοδομίας, τοπογραφίας, οικοδομικών κατασκευών, γεωπονίας ή δασολογίας, προκειμένου να διευκολύνονται στην ολοκλήρωση του έργου τους.

 

Αναζήτηση προσωποποιημένων στοιχείων χωρίς επίκληση απορρήτου



Επίσης, τα μέλη της επιτροπής θα μπορούν να ζητούν, τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτά, χωρίς την επίκληση απορρήτου.

 

Σύσταση δευτεροβάθμιας επιτροπής για τις τιμές εκκίνησης

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, θα συστήνεται τριμελής δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα εισηγείται τις τιμές εκκίνησης, εάν η πρωτοβάθμια επιτροπή εμφανίζει αδυναμία να τις προσδιορίσει. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να αποφασίζει μετά από εισήγηση της συγκεκριμένης δευτεροβάθμιας επιτροπής, για τη σύσταση επιστημονικής ομάδας με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, της εταιρείας Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι οποίοι θα συμβάλουν στο έργο της δευτεροβάθμιας.

 

Επί της ουσίας, με τις διατάξεις της συγκεκριμένης τροπολογίας τροποποιείται μέρος του παλαιότερου νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 41 του νόμου 1249 του 1982 και συγκεκριμένα η παρ. 1, με την οποία προβλεπόταν ο τρόπος συγκρότησης τοπικών Επιτροπών για την εισήγηση των εν λόγω τιμών προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Επί της ουσίας, εισάγεται μία εξειδικευμένη διαδικασία καθορισμού των τιμών εκκίνησης, η οποία θα εφαρμοστεί μόνο για μία φορά μετά τη δημοσίευση του νόμου για τη διαδικασία ορισμού των αντικειμενικών.

 

Η τροπολογία αποτελεί προϊόν τόσο της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων, όσο και των έντονων αμφισβητήσεων, που έχουν παρατηρηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις παλαιότερες τιμές ζωνών και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ασταθούς τοπίου στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Στόχος μέσα από τη σχετική ρύθμιση είναι να γίνεται ο άμεσος επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, με τρόπο που να εξασφαλίζει την εγκυρότητα των τιμών αυτών και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Η επιλογή των εκτιμητών



Σε ό,τι αφορά στους εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών, θα γίνεται η επιλογή τους μέσω δημόσιαςπρόσκλησης, με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες. Μέσω ειδικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, οι εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών θα διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εξαχθούν όσο το δυνατό ασφαλέστερα αποτελέσματα για τις τιμές των ζωνών.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app