// //]]>
Δευτέρα 06 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Ποσά κεφαλαίου που αναγνωρίζονται για την κάλυψη ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης
Τι ισχύει σύμφωνα με το νόμο

03 Μαι 2018 - 08:51

Picture 0 for Ποσά κεφαλαίου που αναγνωρίζονται για την κάλυψη ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Τη δυνατότητα να επικαλεστούν κεφάλαιο από παλαιότερα έτη έχουν οι φορολογούμενοι, για την κάλυψη της τρέχουσας ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, εφόσον πρόκειται για πραγματικά εισοδήματα, τα οποία έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τη φορολογία.

 

Οι δαπάνες που απαλλάσσονται από τη φορολογία

 

Διευκρινίζουμε σε αυτό το σημείο, ότι οι δαπάνες που απαλλάσσονται της φορολογίας, είναι οι περιπτώσεις β’,γ’,δ’,ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του νόμου 4172/2013:

 

-Χρηματικά ποσά, τα οποία δεν θεωρούνται εισόδημα με βάση τις διατάξεις του νόμου.

 

-Χρηματικά ποσά, που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

 

-Εισαγωγή συναλλάγματος, που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στο εξωτερικό.

 

-Δάνεια, τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη χρονολογία.

 

Δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών για την οποία η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

 

Δεν καλύπτεται τεκμαρτή δαπάνη από επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν καλύπτεται η τεκμαρτή δαπάνη από επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο εκάστοτε φορολογούμενος από τον αναπτυξιακό νόμο, με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων.

 

Συμψηφισμός αρνητικών και θετικών εισοδημάτων

 

Με βάση το νόμο, οι ζημίες – αρνητικά εισοδήματα, θα πρέπει να συμψηφίζονται με τα θετικά εισοδήματα, ενώ η αφαίρεση των δαπανών που προσδιορίζονται στα άρθρα 31 και 32 του νόμου 4172/2013, θα πρέπει να πραγματοποιείται, ακόμα και εάν ο φορολογούμενος εξαιρείται από αυτά (περιπτώσεις αναπηρίας για τη δαπάνη επιβατικού οχήματος, ο οποίος απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, για την αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., ειδικά διασκευασμένου για άτομο με κινητική αναπηρία, που υπερβαίνει το 67%).

 

Συνεχόμενα έτη για επίκληση και ανάλωση κεφαλαίου

 

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έτη, για τα οποία γίνεται επίκληση με σκοπό την ανάλωση κεφαλαίου, θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα των ετών αυτών (πρόσθεση θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων), θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη.

 

Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση τεκμαρτή δαπάνη

 

Αν σε κάποιο έτος ο προσδιορισμός του εισοδήματος πραγματοποιηθεί με βάση την τεκμαρτή δαπάνη, τότε θεωρείται ότι δεν απομένει κεφάλαιο προς επίκληση για το έτος αυτό  - θεωρείται μηδενικό - και δεν επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών. Αν, όμως, σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο και υπάρχει απαλλαγή από τις αντικειμενικές δαπάνες των άρθρων 31 και 32 του ν.4172/2013, τότε το έτος αυτό επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών.

 

Δαπάνες μικρότερες από 3.000 ευρώ για άγαμους και 5.000 για συζύγους

 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δαπάνες του άρθρου 31 ή αυτές που υπάρχουν είναι μικρότερες των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000), προκειμένου για συζύγους, κατά τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών, θα αφαιρούνται ποσά που θα προσδιορίζονται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσης. Τα ποσά δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 3.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

 

Δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για δαπάνες με ανάλωση κεφαλαίου

 

Ο νόμος ορίζει ότι δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των δαπανών με ανάλωση κεφαλαίου, συνεπώς για την κάλυψη της διαφοράς μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οποιονδήποτε προηγούμενων ετών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για φορολογικά έτη, για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής αποτελούν πλήρη απόδειξη για τα αναγραφόμενα σε αυτά ποσά, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση λοιπών δικαιολογητικών. Τα δεδομένα φορολογικών δηλώσεων που δεν αναγράφονται στο εκκαθαριστικό λαμβάνονται υπόψη μόνο μετά από διασταύρωση.

 

Τι συμβαίνει σε περίπτωση επικλησης κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιηθούν

 

Επίσης, στην περίπτωση που φορολογούμενος επικαλείται κεφάλαια προηγούμενων φορολογικών ετών με σκοπό την ανάλωση και τελικά δεν χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιηθεί ένα μέρος αυτών, θεωρούνται αδιάθετα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως κεφάλαια για κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app