// //]]>
Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Βαρίδι εισφορών από το 2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού από την 1η Ιανουαρίου

01 Οκτ 2018 - 12:30

Picture 0 for Βαρίδι εισφορών από το 2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Σημαντική επιβάρυνση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεδομένου ότι αλλάζει για τρίτη φορά κατά την τελευταία τριετία ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι διατηρούν συνεργασία με μπλοκάκι έστω και με έναν εργοδότη, ενώ παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί σε άλλον εργοδότη. Και αυτοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την ίδια επιβάρυνση που θα είχε οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας.

 

Θυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η βάση υπολογισμού των εισφορών καθοριζόταν σύμφωνα με το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους. Ο συντελεστής για τον υπολογισμό θυμίζουμε ότι ανέρχεται στο 26,95 %.

 

Ωστόσο, από 1η Ιανουαρίου του 2018, τα δεδομένα μεταβλήθηκαν εκ νέου. Έτσι, για τον υπολογισμό των εισφορών συνυπολογίζονται  το καθαρό φορολογητέο εισόδημα (καθαρά κέρδη) μαζί με τις εισφορές που καταβλήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος.

 

Τι ισχύει για το 2018

 

Διευκρινίζεται ότι για το έτος που διανύουμε και μόνο, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται, επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% του ποσού που προκύπτει από τη βάση υπολογισμού εισφορών, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, προσθέτοντας δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και τις εισφορές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν επί της ουσίας να χρυσώσει το χάπι για την επιβάρυνση που θα έρθει απο το επόμενο έτος.

 

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση έρχεται από το 2019

 

Έτσι, από το 2019, έρχεται μία σημαντικότατη επιβάρυνση, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Από τις αρχές του επόμενου έτους και στο εξής, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος ΚΦΑ και εισφορών του προηγούμενου έτους. Οι εισφορές αυτές μάλιστα θα θεωρούνται οριστικοποιημένες, μετά την εκκαθάριση, και ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει αυτών ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος τις έχει καταβάλει ή τις οφείλει.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app