// //]]>
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης : Πως θα ισχύσει για τα (τεκμαρτά) εισοδήματα του 2015 (δηλώσεις 2016)
Από τον Ορέστη Σειμένη Φοροτεχνικό-Συγγραφέα

11 Απρ 2016 - 09:20

Picture 0 for Φόρος πολυτελούς διαβίωσης : Πως θα ισχύσει για τα (τεκμαρτά) εισοδήματα του 2015 (δηλώσεις 2016)

"Αυτό το γνωρίζετε ;"  

 

Από τον Ορέστη Σειμένη

 

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ : ΠΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ (ΤΕΚΜΑΡΤΑ) ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2015 (ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016)   
 

Ο Φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα λοιπά επιπλέον στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ.

 

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης  υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:

 

i) Για Ε.Ι.Χ. από 1.929 έως 2.500 κυβ. εκατ., ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.

 

ii) Για Ε.Ι.Χ. από 2.500 κυβ.εκατ. και άνω, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%

 

iii) Για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

 

iv) Για δεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

 

ν) Για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο της περίπτωσης αυτής εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ  ΑΠΟ  ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 

 

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων,τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

 

ΑΠΟ ΠΟΤΕ  ΙΣΧΥΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 

 

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά.
11/4/2016

 

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app