// //]]>
Δευτέρα 22 Απριλίου 2019
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Σύνδεση ταμειακών - ΑΑΔΕ με φόντο τους 650.000 τόνους λαθραίων καυσίμων
Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών

09 Νοε 2018 - 09:03

Picture 0 for Σύνδεση ταμειακών - ΑΑΔΕ με φόντο τους 650.000 τόνους λαθραίων καυσίμων

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Σε μία κίνηση, με την οποία στοχεύει στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, προχώρησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός αποφάσισε την απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στα πρατήρια καυσίμων, με το υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση αφορά το σύνολο των πρατηρίων που δραστηριοποιούνται είτε στην πώληση πετρελαίου θέρμανσης, είτε στην διακίνηση καυσίμων, καθώς και στην προμήθεια υγραερίου και πεπιεσμένου φυσικού αερίου.

 

Πλέον, η διαβίβαση των στοιχείων από τα παραστατικά των πωλήσεων που πραγματοποιούνται με τη χρήση των ταμειακών μηχανών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ποσότητες καυσίμων που πωλούν, θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά.

 

Την ευθύνη για τον έλεγχο και τη συγκέντρωση των δεδομένων θα έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ η διαβίβαση των στοιχείων στην Αρχή θα γίνεται σε ημερήσια βάση, για κάθε ταμειακή μηχανή, καθώς και για κάθε εκδιδόμενο παραστατικό.

 

Λαθραίοι 650.000 τόνοι πετρελαίου ετησίως

 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πρόσφατη παρουσίασή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούν σε ποιοτικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει ότι το 10% αφορά σε μη κανονικά δείγματα, κατά κύριο λόγο πετρελαίου κίνησης. Από αυτό το ποσοστό, το 89,5% αφορούσε τελωνειακές παραβάσεις, δηλαδή κρούσματα λαθρεμπορίου.

 

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 650.000 τόνους λαθραίου καυσίμου ετησίως, ενώ οι απώλειες σε φορολογικό επίπεδο για τα κρατικά ταμεία ανέρχονται σε 255 εκατ. ευρώ.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

I Spirit
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app