// //]]>
Τρίτη 26 Μαΐου 2020
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσει η ΑΑΔΕ για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Search robots, διασταυρώσεις στοιχείων και εκβολή χρηστών από τις πλατφόρμες

05 Νοε 2018 - 08:46

Picture 0 for Τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσει η ΑΑΔΕ για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Με σειρά μέτρων που θέτει σε εφαρμογή κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, θα επιδιώξει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Φορολογικών Νέων, να ελέγξει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Τα μέτρα με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι τα εξής:

 

-Στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς. Όταν εξαντλούνται τα εθνικά μέσα ελέγχου, θα ακολουθεί ανταλλαγή πληροφοριών με τις ξένες φορολογικές αρχές. Σημειώνεται ότι ήδη η ανταλλαγή πληροφοριών έχει τεθεί σε εφαρμογή από ορισμένες υπηρεσίες με επιτυχία.

 

-Μετά τις 30 Νοεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία εγγραφής των υπόχρεων στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες (Booking, airbnb κλπ.) να εκβάλουν όσους χρήστες δεν έχουν λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

 

-Ταυτόχρονα εξετάζεται η ανάπτυξη searchrobots(μηχανών ηλεκτρονικής αναζήτησης), τα οποία θα εξετάζουν ποιος διαμένει στο ακίνητο κατά τη μίσθωση καθώς και τι υπηρεσίες παρέχονται. Πρόκειται για μέτρο που ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η Πορτογαλία για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

 

Πιτσιλής: Βρισκόμαστε σε φάση εγγραφής των υπόχρεων στο μητρώο

 

Όπως ανέφερε σχετικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφορικά με τον έλεγχο της διαφοροποίησης υπηρεσιών από το βήμα της διημερίδας Prodexpo για την αγορά του real estate, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση εγγραφής στο μητρώο. Επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις πλατφόρμες. Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι να  μπουν όλοι οι συναλλασσόμενοι στο μητρώο».

 

Ο ίδιος τόνισε ότι όσοι φορολογούμενοι δεν ενταχθούν στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακόμα και μετά από σχετικές ειδοποιήσεις, «περιμένουμε από τις πλατφόρμες να τους εκβάλουν από τις κοινότητές τους. Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε και λύσεις μηχανικής αναζήτησης μέσα από τις πλατφόρμες, εκείνων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο Έχουμε επίσης δημιουργήσει μία υπηρεσία ελέγχου πληρότητας καταλυμμάτων, ενώ στην ίδια λογική υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και των υπηρεσιών που παρέχονται».

 

Το επόμενο κομμάτι που έχει αρχίσει και δουλεύει είναι η ανταλλαγή πληροφοριών με αλλοδαπές φορολογικές διοικήσεις. Σταδιακά θα αναπτύξουμε βεντάλια ελέγχων. «Στοχος μας ωστόσο είναι η οικειοθελής συμμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση, αργά ή γρήγορα, αυτά που πρέπει να τα βρούμε θα τα βρούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

                                                                                                 

Αναφερόμενος, σε όσους έχουν προβεί σε μισθώσεις κατά τα προηγούμενα έτη, προ της έναρξης λειτουργίας του μητρώου βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο κύριος Πιτσιλής σημείωσε χαρακτηριστικά: «δεν θα επιμείνουμε τόσο στα προηγούμενα χρόνια. Ας έρθουν οι υπόχρεοι να τακτοποιήσουν την εικόνα τους, ούτως ώστε να γνωρίζουμε ποιοι συναλλάσσονται. Οι οδηγίες μας ως προς τα προηγούμενα έτη, είναι να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, συγκεντρωτική δήλωση. Για τις τρέχουσες μισθώσεις τους παροτρύνουμε να δηλώνουν τα στοιχεία τους εμπρόθεσμα. Με αυτό τον τρόπο και οι ίδιοι θα διευκολυνθούν, δηλώνοντας αμέσως τη μίσθωση, χωρίς να αναζητούν εκ των υστέρων τις ημέρες και τα στοιχεία από προηγούμενες μισθώσεις».

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app