// //]]>
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πώς; (παραδείγματα)
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea

26 Μαι 2011 - 04:39

Picture 0 for Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πώς; (παραδείγματα)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο
 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεννημένη το έτος 1960  πρωτοασφαλίστηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έτος 1982. Απασχολήθηκε μέχρι το έτος 2009 και πραγματοποίησε 5263 μέρες εργασίας στον κλάδο ΜΙΚΤΑ-ΕΤΕΑΜ και κατά την περίοδο 2005-2009 έχει πραγματοποιήσει 1500 μέρες. Από 1/1/2010 μέχρι 31/12/2010 επιδοτήθηκε λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και έκτοτε συνέχισε να ανανεώνει την κάρτα ανεργίας μέχρι σήμερα. Υπάρχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ποιες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ασφαλισμένη του παραδείγματός μας διανύει το 51ο έτος της ηλικίας της. Έχει πραγματοποιήσει άνω των 4500 ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι 31/12/2010 (ελάχιστη προϋπόθεση για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος), ωστόσο δεν έχει το απαιτούμενο όριο ηλικίας των 55 ετών που προβλέπεται για μειωμένη σύνταξη.
Για να δικαιούται μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος της ηλικίας θα πρέπει να πραγματοποιήσει και την προϋπόθεση των 500 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης και όχι λιγότερες από 100 κατ΄ έτος. Οι μέρες επιδότησης λόγω ανεργίας δεν λαμβάνονται υπόψη στην προκείμενη περίπτωση. Διαφορετικά, με τα ισχύοντα σήμερα, θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη με την συμπλήρωση του 6Οού έτος της ηλικίας της (μείωση 30%) ή πλήρη στο 65ο έτος της ηλικίας της.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεννημένη το έτος 1962 έχει διοριστεί στο Δημόσιο το έτος 1989. Έχει 2 χρόνια σπουδών και 2 παιδιά ενήλικα. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και με ποιες προϋποθέσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το έτος 2012 θα συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας της και θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη, εφόσον αναγνωρίσει με εξαγορά τα 2 χρόνια σπουδών και τα 3 χρόνια για τα 2 παιδιά (5 χρόνια σε σύνολο) προκειμένου να συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται. Η εξαγορά υπολογίζεται σε ποσοστό 6,67% επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου που κατέχει η υπάλληλος. Πλήρη σύνταξη θα δικαιούται με την συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικία της. 

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app