// //]]>
Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογική Δήλωση

Πώς δηλώνονται στην πλατφόρμα τα πραγματικά τ.μ.
Πού δηλώνουμε τι:

05 Μαρ 2020 - 09:21

Picture 0 for Πώς δηλώνονται στην πλατφόρμα τα πραγματικά τ.μ.

Ιδιαίτερα σημαντική για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας κρίνεται η λειτουργία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία καθίσταται εφικτή η δήλωση ή τροποποίηση των τετραγωγικών μέτρων των ακινήτων. Η πλατφόρμα αυτή έρχεται να λύσει το πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Ο λόγος ήταν οι διαφορές που προέκυπταν ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στα πραγματικά τ.μ., τα οποία είχαν προκύψει, μέσω σειράς διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή/και αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων.

 

Από τις εν λόγω ρυθμίσεις προέκυψαν διαφορές στην επιφάνεια των ακινήτων, καθώς προστέθηκαν στις νόμιμες επιφάνειες επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε και η αντίστοιχη ενημέρωση των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όταν ζητούνταν από τον ιδιοκτήτη βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή είναι ένα από τα απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τις πρωτοβουλίες της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), δίνεται λύση με σχετική νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας οι ιδιοκτήτες καλούνται να δηλώσουν εθελοντικά τα σωστά τ.μ. του ακινήτου τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό. Εφόσον το πράξουν, τότε απαλλάσσονται από πρόστιμα και αναδρομικά τέλη. Σημειωτέον ότι η προθεσμία για τη δήλωση των σωστών επιφανειών λήγει στο τέλος Μαρτίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη παράτασης έως το τέλος Ιουνίου, μόνο για όσους ιδιοκτήτες υπαχθούν στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου μετά την 31η Μαρτίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, η ΠΟΜΙΔΑ προχώρησε σε μια σειρά διευκρινίσεων επί της διαδικασίας:

 

1. Πού δηλώνουμε τι:  Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

 

Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

 

• Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).

 

• Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.

 

• Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

 

• Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

 

2. Δήλωση οικοπέδων για καταβολή ΤΑΠ. Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο.

 

Γι’ αυτό τους συνιστά να τα καταχωρίσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

 

3. Δήλωση μείωσης τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.

 

4. Αποτέλεσμα δήλωσης. Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

 

5. Ενημέρωση ιδιοκτητών. Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι απολύτως απαραίτητη η γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού και δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων - κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας και τους φοροτεχνικούς τους, για τη ρύθμιση αυτή και την πλατφόρμα δηλώσεων.

 

kathimerini.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app