Του Γιώργου Λαμπίρη
Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο. Το περιουσιολόγιο θα λειτουργήσει ως μέσω ελέγχου κινητής και ακίνητης περιουσίας για φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Αναμένεται να αποτελέσει κυρίαρχο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προσβλέποντας στην εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει ήδη από το 2016, όταν ήδη είχε ήδη οργανωθεί η λειτουργία του κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Πρώτη φάση έως και τον Οκτώβριο
Η πρώτη φάση λειτουργίας του περιουσιολογίου αναμένεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μηχανογράφησης, κατά την οποία θα αρχειοθετηθεί το σύνολο της φορολογικής βάσης με την καταχώρηση όλων των φορολογουμένων.
Υποχρεωτική δήλωση περιουσιακών στοιχείων και αυστηρά πρόστιμα
Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προβαίνουν στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ όσοι δεν το κάνουν θα έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η επιβολή προστίμου, το οποίο πιθανότατα θα ισούται με την αξία του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου.
Στο μικροσκόπιο περιπτώσεις πλουτισμού και αποκλίσεις από δηλωθέν εισόδημα
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπαίνουν όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία με σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν, αλλά και περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλου πλουτισμού.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα δηλώνονται, θα είναι οι καταθέσεις, τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν οι ίδιοι, καθώς και οι μετοχές που μπορεί κάποιος να κατέχει σε μία εταιρεία, όπου επίσης θα δηλώνονται από τους φορολογούμενους. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, η βάση δεδομένων του περιουσιολογίου μπορεί να αντλεί στοιχεία αυτόματα, μέσω του E9.
Δε βρέθηκαν σχόλια
Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε