// //]]>
Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Δεν θεωρούνται κέρδος τα αδιάθετα ακίνητα ατομικής οικοδομικής επιχείρησης
Τι προκύπτει σύμφωνα με τη νομοθεσία

19 Σεπ 2018 - 09:03

Picture 0 for Δεν θεωρούνται κέρδος τα αδιάθετα ακίνητα ατομικής οικοδομικής επιχείρησης

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Δεν θεωρείται ως επιχειρηματική συναλλαγή για την απόκτηση κέρδους, η περίπτωση κατά τη οποία κάποιος κατασκευαστής ακινήτων, ο οποίος διατηρεί ατομική επιχείρηση με αντικείμενο την πώληση νεοανεγειρόμενων διαμερισμών, κρατήσει κάποιο από αυτά τα ακίνητα για ιδιόχρηση, είτε ως επαγγελματική στέγη, είτε ως κατοικία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση κατά την οποία εκμισθώσει το συγκεκριμένο ακίμητο, καθότι θεωρείται ότι τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησής του δεν προσαυξάνονται, διότι οι παραπάνω κινήσεις δεν γίνονται με σκοπό να αποκομίσει κέρδος.

 

Προκύπτει κέρδος σε ενδεχόμενη μελλοντική πώληση

 

Ωστόσο, εάν μελλοντικά προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου, το κέρδος που θα προκύψει από τη διαδικασία, θεωρείται ότι αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για έσοδο, από το οποίο αφαιρούνται οι επιχειρηματικές δαπάνες, οι αποσβέσεις και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Σημειώνεται ότι στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται και τα έσοδα από πώληση των στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης, όπως ορίζεται σχετικά στο άρθρο 21 του νόμου 4172 του 2013.

 

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή και για τον προσδιορισμό του εισοδήματος εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του 4172/2013, που αφορούν σε εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες.

 

Τι συμβαίνει σε περίπτωση παύσης εργασιών και αδιάθετων ακινήτων

 

Αναφορικά με περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πώληση οικοδομών και διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, τα διαμερίσματα που μένουν απούλητα, διατηρούνται στην κυριότητα του φυσικού προσώπου – εργολάβου και δεν αποτελούν ακαθάριστο έσοδο.

 

Κέρδος προκύπτει μόνο στην περίπτωση, κατά την οποία μελλοντικά, το φυσικό πρόσωπο και μοναδικός εταίρος της εν λόγω ατομικής επιχείρησης, προχωρήσει στην πώληση των διαμερισμάτων. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος που θα προκύψει από την πώληση, θα φορολογηθεί στο όνομα του φυσικού προσώπου, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 ν. 4172/2013.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app