// //]]>
Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

ΕΝΦΙΑ : Έρχεται συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια.
Προς μείωση του αφορολόγητου για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης από το β' εξάμηνο του 2017

04 Ιαν 2017 - 09:36

Picture 0 for ΕΝΦΙΑ : Έρχεται συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια.

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και τα ακίνητα εκτός σχεδίου και αναπροσαρμογή σε δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές είναι οι βασικές αλλαγές στην φορολογία ακινήτων που φέρνει το 2017. Το σύστημα καθορισμού φόρου βάση εμπορικών αξιών με σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής αναμένεται από το 2018. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ύψος των εσόδων που θα μπορεί να εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τον φόρο ακίνητης περιουσίας δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 2,65 δισ. ευρώ.

 

Το 2017 θα εφαρμοστεί και πάλι ο ΕΝΦΙΑ και το μόνο που θα αλλάξει θα είναι οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας) και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Το κόστος της επέκτασης της έκπτωσης, θα καλυφθεί με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια.

 

Οι φορολογούμενοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, καθώς από το επόμενο έτος ο φόρος αυτός θα επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Η κυβέρνηση έχει στόχο έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ.

 

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επεξεργαστεί σενάρια εφαρμογής μειωμένων συντελεστών προκειμένου να αποφύγει τις υπερβολικές φορολογήσεις ιδιοκτητών. Εξετάζεται, η αξία των αγροτεμαχίων να μην λαμβάνεται στο σύνολό της υπόψη, αλλά σε ένα ποσοστό (π.χ. 30-50%) ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα.

 

Επίσης για να υπάρχει εξισορρόπηση λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, θα αναπροσαρμοστούν τα αφορολόγητα και ίσως και οι συντελεστές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές.

 

agronews.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app