// //]]>
Τρίτη 26 Μαΐου 2020
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

ΓΓΠΣ:Νέο σύστημα Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων
H εφαρμογή του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας των Καπνικών Προϊόντων τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία από 14/5/2019

15 Μαι 2019 - 12:06

Picture 0 for ΓΓΠΣ:Νέο σύστημα Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων

Ανακοίνωση 14/5/2019

 

Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας των Καπνικών Προϊόντων τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία από 14/5/2019.

 

Παρακαλούμε ενημερωθείτε παρακάτω, σχετικά με τις διαδικασίες και τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής  σε ελληνικά και αγγλικά.


Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας,  συμβουλευτείτε τις συχνές  ερωτήσεις – απαντήσεις.

 

Για είσοδο στην εφαρμογή εγγραφής στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας και απόκτησης μοναδικών αναγνωριστικών κωδικών Οικονομικού Φορέα, Φορέα εκμετάλλευσης πρώτων σημείων λιανικής πώλησης, Μονάδων και Μηχανημάτων παρακαλούμε επισκεφθείτε τους συνδέσμους που θα βρείτε στην ενότητα "Πρόσβαση στην εφαρμογή".

 

Προσοχή! Οι κωδικοί που ενδεχομένως λάβατε από το δοκιμαστικό περιβάλλον δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγική λειτουργία.

 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία σας.


 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ (TPD) για τα Καπνικά Προϊόντα και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/574 σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού, οι κατασκευαστές, εισαγωγείς και τα πρώτα σημεία λιανικής πώλησης θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συστήματα ιχνηλασιμότητας για τα τσιγάρα και τον καπνό για στριφτά τσιγάρα από τις 20 Μαΐου 2019. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό (ΜΑΚ) που θα εκδίδεται από τον αρμόδιο Εκδότη ΜΑΚ για κάθε Κράτος – Μέλος.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον αντίστοιχο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.

 
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.) ορίστηκε ως αρμόδιος Εκδότης Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών για την Ελλάδα με αναγνωριστικό κωδικό LEGR1 και υλοποιεί την πλατφόρμα η οποία παρέχει:
 
 
  • Portal με όλες οι σχετικές πληροφορίες
  • Υπηρεσία εγγραφής των οικονομικών φορέων και των πρώτων σημείων λιανικής πώλησης και δημιουργία του αντίστοιχου Εθνικού Μητρώου Ιχνηλασιμότητας
  • Υπηρεσία παραγγελίας και έκδοσης των Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών μονάδας συσκευασίας και γενικής συσκευασίας
 

Εγγραφή Οικονομικών Φορέων

 

Ποιους αφορά

 

Οικονομικός φορέας είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο εμπόριο προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, από τον κατασκευαστή έως τον τελευταίο οικονομικό φορέα πριν από το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης.
 
Πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης νοείται η μονάδα όπου τα προϊόντα καπνού διατίθενται στην αγορά για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων πωλητών που χρησιμοποιούνται για την πώληση προϊόντων καπνού. 
 
 
Οι οικονομικοί φορείς και οι φορείς εκμετάλλευσης πρώτων καταστημάτων λιανικής πώλησης  που διαχειρίζονται τουλάχιστον μία μονάδα στην Ελλάδα ή την Κύπρο καθώς και οι εισαγωγείς οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ελληνική ή την Κυπριακή αγορά υποβάλλουν αίτημα στη Γ.Γ.Π.Σ. για αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα.
 
 
Οι οικονομικοί φορείς και οι φορείς εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης καθώς και οι εισαγωγείς για τις μονάδες κατασκευής που βρίσκονται εκτός της Ένωσης υποβάλλουν αίτημα για αναγνωριστικό κωδικό μονάδας.
 
 
Οι οικονομικοί φορείς με την ιδιότητα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα υποβάλλουν αίτημα για αναγνωριστικό κωδικό μηχανήματος.
 
 

Παραγγελία Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών

 

Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού αιτούνται μοναδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς (ΜΑΚ) για την επισήμανση των μονάδων συσκευασίας προϊόντων καπνού. Προαιρετικά, οι οικονομικοί φορείς μπορούν να αιτούνται μοναδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς γενικής συσκευασίας.

 

Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών 

 

Οδηγίες για την απόκτηση Κωδικού Οικονομικού Φορέα, Μονάδας, Μηχανήματος και την παραγγελία Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
 

 

Τεχνικές Προδιαγραφές

 

Για τη διασύνδεση με το σύστημα, υπάρχουν διαθέσιμες κλήσεις API για τις εξής περιπτώσεις:
 
  • Εγγραφή Μονάδων/Μηχανημάτων από εγγεγραμμένο Οικονομικό Φορέα
  • Εγγραφή πρώτων σημείων λιανικής πώλησης από εγγεγραμμένο Οικονομικό Φορέα
  • Παραγγελία Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών 

 

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εδώ επιλέγοντας θέμα «API technical specifications» για περισσότερες πληροφορίες

 

Πρόσβαση στην Εφαρμογή

 

Παραγωγικό περιβάλλον

 

Η εφαρμογή εγγραφής στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας βρίσκεται από 14/5/2019  σε παραγωγική λειτουργία και είναι διαθέσιμη στους παρακάτω συνδέσμους:

 

  • Για χρήστες TAXISnet που διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, πατήστε εδώ.
  • Για χρήστες που δεν διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, πατήστε εδώ.

 

Για την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της υπηρεσίας παραγγελίας κωδικών επισήμανσης των μονάδων συσκευασίας και των γενικών συσκευασιών, θα προηγηθεί ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Σ..

 
Υποστήριξη
 
 
Παρακαλούμε ενημερωθείτε σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής:
 
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις εδώ.
 
 

Νόμοι

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app