// //]]>
Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Online σύνδεση των ταμειακών με τη ΓΓΠΣ
Τι προβλέπει το σχέδιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το νέο, εξελιγμένο σύστημα της ΓΓΠΣ, με στόχο την απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο

18 Δεκ 2012 - 06:20

Picture 0 for Online σύνδεση των ταμειακών με τη ΓΓΠΣ

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την online διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το αναβαθμισμένο λογισμικό του Taxisnet. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ και ο μειοδότης αναμένεται να αναδειχθεί εντός των προσεχών ημερών, ενώ στη συνέχεια, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές τους στο νέο σύστημα.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι, μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, να αποδίδεται ο ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να γίνεται άμεση ενημέρωση για όλες τις κινήσεις και τις συναλλαγές των επιχειρήσεων. Εξάλλου, στον σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου θα καταγραφεί το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας. Έτσι, το ΥΠΟΙΚ θα έχει μια πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις και τους τζίρους των επιχειρήσεων και θα μπορεί να συγκρίνει τα στοιχεία με τις φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα φέρει ένα καίριο πλήγμα στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, διευκολύνοντας τον φορολογικό έλεγχο, καθώς θα καταστήσει πιο εύκολο τον εντοπισμό περιπτώσεων μη έκδοσης αποδείξεων ή έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Εξάλλου, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου θα τονώσει σημαντικά τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app