// //]]>
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Πώς πληρώνουν ΦΠΑ όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα από το εξωτερικό
Όροι και προϋποθέσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στην ειδική αυτή περίπτωση

08 Δεκ 2017 - 10:12

Picture 0 for Πώς πληρώνουν ΦΠΑ όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα από το εξωτερικό

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Στην περίπτωση αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει ΦΠΑ στην Ελλάδα. Όταν δηλαδή αγοράσει το όχημά του από αντιπρόσωπο ή έμπορο, ο οποίος έχει έδρα στη χώρα μας. Επίσης θα πληρώσει ΦΠΑ στην Ελλάδα εφόσον αγοράσει είτε μεταχειρισμένο φορτηγό, είτε μεταχειρισμένο επιβατικό με χωρητικότητα έως εννέα θέσεις, από εταιρείες μίσθωσης ή πώλησης που βρίσκονται εγκατεστημένες στη χώρα μας, καθώς και από πωλητές που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

 

Σημειώνεται ότι όσοι αγοράζουν είτε φορτηγό, είτε αυτοκίνητο με χωρητικότητα εννέα θέσεων, οφείλουν όταν προβούν στη συγκεκριμένη αγορά, να εγγράφονται, μέσω της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, στο ηλεκτρονικό σύστημα VIES. Σε αυτή την περίπτωση όσοι πωλητές ζουν σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. - εκτός Ελλάδας - εκδίδουν τιμολόγια χωρίς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις περί ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

 

Τι συμβαίνει κατά την αγορά οχήματος από χώρα εκτός Ελλάδας

 

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η αγορά ενός αυτοκινήτου πραγματοποιείται σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται στη χώρα πώλησης, εφόσον κάποιος έχει αγοράσει μεταχειρισμένο όχημα, όντας εγκατεστημένος στην Ελλάδα, και εφόσον δεν ασκεί ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα (ιδιώτες, κ.τ.λ.). Προϋπόθεση είναι να αγοράσει το αυτοκίνητο από εμπόρους ενταγμένους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

 

Επίσης, ο ΦΠΑ καταβάλλεται στη χώρα πώλησης ενός αυτοκινήτου ή μίας μοτοσυκλέτας όταν πρόκειται για αγορά μεταχειρισμένων μεταφορικών μέσων, από οποιοδήποτε πρόσωπο εγκατεστημένο στη χώρα μας, όταν ο εγκατεστημένος σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε.,πωλητής, είναι ενταγμένος στο ειδικό καθεστώς Φορολογίας Περιθωρίου Κέρδους –που αφορά στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων - και η πώληση πραγματοποιείται υπό αυτό το καθεστώς.

 

Πότε θεωρείται ένα αυτοκίνητο μεταχειρισμένο

 

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για την εφαρμογή του Φ.Π.Α., ένα αυτοκίνητο θεωρείται μεταχειρισμένο όταν κατά την πώληση έχουν παρέλθει τουλάχιστον έξι μήνες από τη στιγμή που βγήκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία με βάση την πρώτη άδεια κυκλοφορίας. Επιπλέον για να θεωρηθεί μεταχειρισμένο θα πρέπει το κοντέρ του, να έχει καταγράψει τουλάχιστον 6.000 χιλιόμετρα. Σε αντίθετη περίπτωση σε σχέση με τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, το αυτοκίνητο - σε ότι αφορά στη φορολογική του αντιμετώπιση για την επιβολή του ΦΠΑ - θεωρείται καινούργιο.

 

Συν τοις άλλοις ο αγοραστής θα πρέπει να φυλάσσει το τιμολόγιο αγοράς, το οποίο αποτελεί αποδεικτικό για την καταβολή του Φ.Π.Α. στη χώρα αγοράς, ενώ όταν αγοράζει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη, το ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης, πρέπει να είναι θεωρημένο από την Ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας αγοράς.

 

Τέλος, στην περίπτωση που ο πωλητής είναι ιδιώτης, είναι απαραίτητο να εμφανίζονται τα στοιχεία του προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η τελευταία άδεια κυκλοφορίας, τα οποία θα πρέπει να συμπίπτουν με τα στοιχεία του πωλητή, όπως αυτά αναγράφονται στο ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app