// //]]>
Τετάρτη 01 Απριλίου 2020
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Στο τραπέζι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Για πότε εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ποιες οι πιθανές επιπτώσεις από την απόφαση αυτή

27 Οκτ 2011 - 06:34

Picture 0 for Στο τραπέζι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης) προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα μέσα στο 2012.


Συγκεκριμένα, με στόχο την ενίσχυση της λεγόμενης «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας μας, τον τουρισμό, οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, εξαιρουμένων των τσιγάρων και των αυτοκινήτων που διατηρούνται όπως στην υπόλοιπη χώρα, έχουν ως εξής: Υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 16% αντί του γενικού 23%, μεσαίος συντελεστής 9% αντί 13% και χαμηλός στο 5% αντί 6,5%.


Το ερώτημα βέβαια είναι, αν τελικά προσαρμοστούν οι συντελεστές των νησιών στους γενικούς, ποια σκοπιμότητα θα εξυπηρετήσει αυτή η κίνηση, την ώρα μάλιστα που πραγματοποιούνται σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Πώς θα είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας όταν από την αύξηση του ΦΠΑ στα πιο πολυσύχναστα ελληνικά θέρετρα οι τουριστικές υπηρεσίες θα είναι πιο ακριβές; Το κύμα ανατιμήσεων εκτιμάται ότι θα φθάσει μέχρι 5-6%, καθώς η βαθιά ύφεση που ταλανίζει το υπόλοιπο έτος τη χώρα καθιστά όχι και τόσο πιθανό το ενδεχόμενο οι άνθρωποι του τουρισμού να απορροφήσουν την αύξηση.


Μήπως, λοιπόν, αντίθετα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλες τουριστικές περιοχές, όπως πχ η Χαλκιδική, προκειμένου να προστατευτεί o τελευταίος ίσως αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας μας;

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app