// //]]>
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Tροπολογία φέρνει one stop εξαγωγές στα τελωνεία
Τι ορίζεται με σχετική τροπολογία

14 Μαρ 2018 - 09:21

Picture 0 for Tροπολογία φέρνει one stop εξαγωγές στα τελωνεία

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Τη δημιουργία ενιαίας θυρίδας, η οποία θα διευκολύνει τελωνειακές διαδικασίες που σχετίζονται με τις εξαγωγές, προβλέπει νέα τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Με την τροπολογία θεσπίζεται το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τη λειτουργία, ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα βρίσκεται υπό τη σκέπη της ΑΑΔΕ. Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος θα είναι η διευκόλυνση των εξαγωγών και επί της ουσίας των τελωνειακών διαδικασιών.

 

Η διάταξη προβλέπει τη δημιουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μιας Στάσης», (Single Window).

 

Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

 

Μέσα από την Ενιαία Θυρίδα που θα δημιουργηθεί, διευκολύνεται η διεκπεραίωση των απαιτούμενων κινήσεων, που απαιτούνται κατά τη διακίνηση των προϊόντων στα σύνορα. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που επιχειρείται να δημιουργηθεί, προβλέπει την απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, που σχετίζονται με τον έλεγχο των αδειών, την έκδοση πιστοποιητικών και τις εγκρίσεις των Δημοσίων Αρχών κατά τη διέλευση των προϊόντων από τα τελωνεία. 

 

 

Διασύνδεση υπηρεσιών

 

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, μέσα από την Ενιαία Θυρίδα Εξωτερικού Εμπορίου θα πραγματοποιείται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών από τις υπόχρεες επιχειρήσεις για την έκδοση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αδειών πιστοποιητικών, εγκρίσεων και άλλων εγγράφων, τα οποία προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης η Ενιαία Θυρίδα θα βρίσκεται σε διασύνδεση με το Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων, καθώς και με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων υπηρεσιών και φορέων.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app