// //]]>
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Υποχρεωτικές άδειες απολύσεις και μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις
Τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία χτυπούν από επιχειρήσεις-πελάτες τους μόνο για θέματα που αφορούν τη μείωση του εργασιακού κόστους

08 Ιουλ 2015 - 08:45

Picture 0 for Υποχρεωτικές άδειες απολύσεις και μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις

Βιομηχανίες και επιχειρήσεις νιώθουν τη θηλιά της οικονομικής αφαίμαξης να κλείνει βίαια και συνθλιπτικά όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει υπό το καθεστώς των capital controls και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

 

Η έλλειψη ρευστότητας, το ολοκληρωτικό πάγωμα εργασιών στην πλειοψηφία των κλάδων και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες αναγκάζουν ακόμη και μέχρι πρότινος υγιείς επιχειρήσεις να προχωρούν σε αναστολή της δραστηριότητας τους ή μέρος αυτής. Την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν ή μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που πολιορκεί την αγορά.

 

Ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρουν στα forologikanea.gr τα λογιστικά γραφεία. Όπως τονίζουν, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, όποτε ξεκίνησε η τραπεζική αργία τα τηλέφωνα χτυπούν από τις επιχειρήσεις-πελάτες τους μόνο για θέματα που αφορούν απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις αποδοχών και υποχρεωτικές άδειες.

 

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της έλλειψης μετρητών δεν κατάφεραν να καταβάλουν τη μισθοδοσία, μεταφέροντάς την, στην καλύτερη περίπτωση, για όταν ανοίξουν οι τράπεζες.

 

Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μεγάλες βιομηχανίες περιορίζουν στο μισό τη δραστηριότητά τους, οι επιχειρήσεις λιανικής με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε κώμα, ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθημερινά μπαίνουν λουκέτα. Ισχυρή βιομηχανία τροφίμων, εξαιτίας της συρρίκνωσης της παρουσίας της στην αγορά, έχει ήδη εκπονήσει plan B για 200 απολύσεις.

 

Αντίστοιχες είναι οι κινήσεις που εξετάζουν και άλλες, δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις στον παραγωγικό τομέα, ενώ υπήρξαν και άλλες που χώρισαν τους εργαζόμενους και τους επέβαλαν εκ περιτροπής εργασία. Ήδη, μεγάλη εξαγωγική εταιρεία έχει προειδοποιήσει για πλήθος απολύσεων στο 1/3 του δυναμικού της αφού εδώ και μία εβδομάδα δεν δύναται να κάνει καμία εξαγωγή. Το εισαγωγικό εμπόριο μειώνεται αλλά υπάρχει και μείωση στις ύλες που χρειάζονται όσοι μεταποιητές εξάγουν.

 

Οι εταιρείες του εξωτερικού είναι ανήσυχοι γιατί η Ελλάδα μπήκε ξανά στη λίστα των χωρών υψηλού ρίσκου. Οι συναλλαγές με το εξωτερικό υποχρεωτικά πηγαίνουν για έγκριση στην ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί κεντρικά όπου συγκεντρώνονται όλα τα αιτήματα από όλη τη χώρα.

 

Οι κατασκευαστικές -όσες από αυτές λειτουργούσαν- κλείνουν τα εργοτάξια με συνέπεια σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΑΤΕ έχουν αποχωρήσει περί τους 40.000 εργαζομένους. Δραματική όμως εμφανίζεται και η κατάσταση στις μεταφορές. Όπως επισημάνθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του υπουργού, κ. Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων των εταιρειών μεταφορών και logistics επισημάνθηκαν προβλήματα όπως ο εφοδιασμός με πετρέλαιο, η αδυναμία πληρωμής των διοδίων και της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ακόμη και η αναγκαστική παραμονή μεταφορέων σε ξένες χώρες.

 

Όπως αναφέρθηκε, το κόστος για τα λειτουργικά έξοδα ενός δρομολογίου μεταξύ Ελλάδας και Κεντρικής Ευρώπης, κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 5.000 ευρώ, ποσό που δεν δύναται να καταβάλλει κανείς τοις μετρητοίς.

 

Ακόμη και ο τουρισμός αιμορραγεί με ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό, ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο ότι χάθηκε η εσωτερική αγορά.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app