// //]]>
Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από €200 η μέση τιμή για μία βραδιά
Η μέση ημερήσια τιμή για ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς και σταθερά από το 2021

09 Ιουλ 2024 - 18:22

Picture 0 for Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από €200 η μέση τιμή για μία βραδιά
Τα 209 ευρώ τη βραδιά αγγίζει η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης με βάση τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις που έγιναν μέχρι τις 16 Ιουνίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Key Data, παρόχου δεδομένων για διαχειριστές ακινήτων, οργανισμούς προορισμών (DMOs) και επαγγελματίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και της Stama του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.
 
Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια τιμή για ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς και σταθερά από το 2021. Για το φετινό καλοκαίρι η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές διανυκτέρευσης καταγράφεται σε Κρήτη και Πελοπόννησο.
 
Η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης (ADR) για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα ανέρχεται σε 209 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Η τάση αυτή είναι συνεπής σε διάφορες περιοχές, με την Πελοπόννησο να παρουσιάζει τη μικρότερη αύξηση κατά 4%. Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση της ADR κατά 8%, με την τιμή ανα διανυκτερευση στα 77 ευρώ. 
 
Καθώς προχωράμε βαθύτερα στην σεζόν, οι τιμές αναμένεται να προσαρμοστούν, καθώς οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται πιο νωρίς μπορούν συνήθως να επιφέρουν υψηλότερες τιμές. Για βέλτιστες στρατηγικές τιμολόγησης, οι διαχειριστές ακινήτων ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις τιμές με βάση την αγορά, τον τύπο και το μέγεθος του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι με βάση τις κρατήσεις έως τις 4 Ιουνίου, η μέση ημερήσια τιμή για όλη τη χώρα άγγιξε τα 250 ευρώ!

Πληρότητες
 
Το ποσοστό πληρότητας, είναι μια βασική μέτρηση που δείχνει το ποσοστό των κρατήσεων στα καταλύματα και δείχνει ότι η Ελλάδα βαδίζει μόνο 1% πίσω από πέρυσι για το καλοκαίρι του 2024. Ενώ η Αθήνα και η Αττική παρουσιάζουν μείωση 11% και 7% αντίστοιχα, η Κρήτη και η Πελοπόννησος παρουσιάζουν ποσοστά πληρότητας 1% και 3% περισσότερο από πέρυσι. Η συνολική προσφορά ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν αυξηθεί κατά 6%. Αυτή η αύξηση της προσφοράς έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, δημιουργώντας μια μικρή μείωση στα ποσοστά πληρότητας. Ωστόσο, με πολλές κρατήσεις να πραγματοποιούνται εντός 30 ημερών από το ταξίδι, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα και η πληρότητα να φτάσει τα περσινά επίπεδα.
 
Τα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR), τα οποία εξισορροπούν την πληρότητα και τις τιμές, κινούνται 4% υψηλότερα από πέρυσι στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών. Περιφέρειες όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, όπου τόσο η πληρότητα όσο και οι τιμές έχουν αυξηθεί, βλέπουν το RevPAR να αυξάνεται κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν μείωση του RevPAR, καθώς οι αυξήσεις των τιμών τους δεν αντιστάθμισαν τη σημαντική πτώση της πληρότητας.
 
Παρά τη μικρή πτώση των ποσοστών πληρότητας λόγω της ταχύτερης αύξησης της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, η ελληνική αγορά ενοικίασης παραθεριστικών και αστικών κατοικιών παραμένει εύρωστη. Οι υψηλότερες μέσες ημερήσιες τιμές και το ισχυρό RevPAR υποδηλώνουν μια επικερδή σεζόν.
 
Μέση διάρκεια παραμονής
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως μαζί με τις τιμές, αύξηση σημειώνει και η μέση διάρκεια παραμονής. Με βάση λοιπόν, τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις έως τις 16 Ιουνίου, αλλά και τα στοιχεία του α’ τριμήνου, υπολογίζεται πως το 2024 θα κλείσει με αύξηση 4,9% στη διάρκεια παραμονής σε σχέση με το 2023.
 
Μέσω Airbnb και Booking οι περισσότερες κρατήσεις
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, η Airbnb και η Booking.com συνεχίζουν να μετρούν τις περισσότερες κρατήσεις και έσοδα στην Ελλάδα από όλες τις άλλες πλατφόρμες. Μόνο η Airbnb μετρά στην Ελλάδα με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει έως και τις 4 Ιουνίου 2024 ετήσια αύξηση εσόδων κατά 16%!
 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app