// //]]>
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Η ακτινογραφία των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα - Τι δείχνουν στοιχεία της Eurostat
Το 2021 υπήρχαν 4.261 ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες απασχολούσαν πάνω από 243 χιλιάδες άτομα και η αξία παραγωγής τους ανήλθε σε 36,6 δισ. ευρώ

12 Φεβ 2024 - 06:00

Picture 0 for Η ακτινογραφία των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα - Τι δείχνουν στοιχεία της Eurostat
Οι ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αναλογικά λιγότερες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η συμβολή τους στη συνολική απασχόληση χαμηλή, ενώ εστιάζουν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και πολύ λιγότερο στη μεταποίηση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Ο αριθμός των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 4.261 και αντιστοιχούσε σε ποσοστό χαμηλότερο από το 1% των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν στη χώρα έναντι 1,1% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
 
Η σημασία τους για την ελληνική οικονομία είναι πάντως πολλαπλάσια από ό,τι δείχνει το παραπάνω ποσοστό καθώς οι ξένες επιχειρήσεις έχουν γενικά πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι οι εγχώριες.
 
H προστιθέμενη αξία τους ανήλθε σε 14,7 δις. ευρώ ή περίπου στο 20% της συνολικής προστιθέμενης αξίας των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην αγορά (business producers market) έναντι 22,5% στην ΕΕ.
 
Σε ξένες επιχειρήσεις απασχολούνταν περισσότερα από 243.000 άτομα ή ποσοστό 7,5% του συνόλου έναντι 15% στην ΕΕ. Η χαμηλότερη συμβολή των ξένων επιχειρήσεων στην απασχόληση συνδέεται και με τη φύση της δραστηριότητάς τους που εστιάζει κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι κατά κανόνα χαμηλότερης έντασης εργασίας από τον τομέα της μεταποίησης.
 
Eurostat, ξένες επιχειρήσεις
Το 80% λειτουργούν στον τομέα των υπηρεσιών 
 
Από τις 4.264 ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, οι 3.346 ή περίπου το 80% δραστηριοποιούνταν στον τομέα των υπηρεσιών – με τις 1.090 από αυτές να είναι ενεργές στο εμπόριο (χονδρικό και λιανικό) - και μόνο 355 στον μεταποιητικό τομέα.
 
Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι ο μέσος αριθμός απασχολούμενων συνολικά στις ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν 57, περίπου όσο και σε αυτές του τομέα υπηρεσιών (59), ενώ στη μεταποίηση ο αριθμός ήταν ακριβώς διπλάσιος (114 άτομα).
 
Καθοριστική συμφωνία στην έρευνα και ανάπτυξη
 
Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα υστερεί στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στον μεταποιητικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 355 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στον τομέα αυτό είχαν προστιθέμενη αξία μόλις 2,8 δις. ευρώ, με την αξία της παραγωγής τους να ανέρχεται σε λίγο πάνω από 11 δις. ευρώ. Για σύγκριση, η αξία παραγωγής από όλες τις ξένες επιχειρήσεις ήταν 36,6 δις. ευρώ.
 
Παρά τη σχετικά χαμηλή παρουσία τους στην Ελλάδα, η συμβολή των ξένων επιχειρήσεων είναι πάντως καθοριστική στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη καθώς αυτές έχουν τη μερίδα του λέοντος, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα.
 
«Πράγματι», οι ξένες επιχειρήσεις θεωρούνται ως βασικό στοιχεί εθνικών νεωτεριστικών συστημάτων καθώς οι δραστηριότητες έρευνας μεγάλων πολυεθνικών μπορούν δυνητικά να ωφελήσουν τις χώρες που τις φιλοξενούν με την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και τεχνολογίας», σημειώνει η Eurostat.
 
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app