// //]]>
Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Προϋπολογισμός: Ποιες είναι οι 1.047 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 12,9 δισ. ευρώ
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις φορολογικές απαλλαγές που περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Η αιμορραγία κοστίζει 12,9 δισ. από τις 1047 φοροαπαλλαγές

23 Νοε 2022 - 08:00

Picture 0 for Προϋπολογισμός: Ποιες είναι οι 1.047 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 12,9 δισ. ευρώ
Απαλλαγές υπάρχουν από τον φόρο εισοδήματος, τη φορολογία των πλοίων, έως τον φόρο πολυτελείας, τον φόρο κληρονομιάς και τα τέλη χαρτοσήμου.
 
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις φορολογικές απαλλαγές που περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Ειδικότερα:
 
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 5 δις ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα απαλλαγών είναι η μη εφαρμογή των τεκμηρίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογούμενων. Ο αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών είναι 7.008.909.
 
Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν συνολικά στον προϋπολογισμό 1.3 δισ. ευρώ. Κερδισμένες είναι 53.021 επιχειρήσεις.
 
Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 152 απαλλαγές με κόστος 3,8 δισ. ευρώ. Οι φοροαπαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 84 εκατ. ευρώ και κάνουν χρήση 5.044.977 φορολογούμενοι.
 
Οι φοροαπαλλαγές ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 23, για τον ειδικό φόρο επί ακινήτων είναι 1, για φόρο κληρονομιάς 16, για φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και τυχερών παιχνιδιών 45 ,για δωρεές 37.
 
Στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι φοροαπαλλαγές στον ΦΠΑ ανέρχονται σε 85  και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 854 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαλλαγής είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% που επιβάλλεται σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
 
Στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων υπάρχουν 25 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό έσοδα 121 εκατ. ευρώ. Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, μερική ή ολική, έχουν τα νοσοκομεία, οι πολύτεκνοι, οι φορολογούμενοι με τρία παιδιά καθώς και οι ξένες διπλωματικές υπηρεσίες.
 
Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που στερούν από τον προϋπολογισμό συνολικά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ευρώ, καταγράφονται 44 απαλλαγές. Οι απαλλαγές στα ενεργειακά προϊόντα κοστίζουν στον προϋπολογισμό 589 εκατ. ευρώ με το κόστος για αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά να διαμορφώνεται στα 589 εκατ. ευρώ.
 
Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11.8 εκατ ευρώ.
 
Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.
 
Για τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου υφίστανται 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.
 
Ακόμα και για τον φόρο ασφαλίστρων υπάρχουν 5 απαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 421 εκατομμύρια ευρώ.
 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app